Actueel

Parlement staat stil bij heengaan Rathipal

Rustig, kalm en toegewijd. Zo hebben de fractieleiders in De Nationale Assemblee (DNA) het gewezen VHP-parlementslid Mahinder Rathipal gememoreerd. Rathipal verwisselde op woensdag 4 oktober het tijdelijke met het eeuwige. Tijdens de assembleevergadering van vandaag stond het college stil bij het heengaan van de gewezen volksvertegenwoordiger.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning sprak namens de regering de condoleances uit aan DNA en de familie van de overledene, terwijl assembleevoorzitter Marinus Bee dat namens het college deed. “Mensen komen en gaan en laten iets achter. Waar wij van overtuigd zijn, is dat hij zijn rust, kalmte, wijsheid en deskundigheid achterlaat voor de nieuwe generatie in parlement”, aldus minister Raghoebarsing. Hij memoreerde ook de bijdrage van Rathipal in de Staatsraad, op ministeries en als adviseur van de president.

Rathipal, die 67 jaar werd, is gedurende drie perioden assembleelid geweest, namelijk 2000-2005, 2005-2010 en 2010-2020. NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei tien jaar met hem te hebben samengewerkt in het parlement. Hij memoreerde Rathipal als iemand die zich enorm inzette en positief ingesteld was. “Hij was niet iemand die zich bezighield met emotionele uitspraken en polarisatie. Hij luisterde naar argumenten en zocht op basis daarvan naar oplossingen.”

Volgens Ivanildo Plein van de NPS heeft Rathipal zijn sporen verdiend binnen de samenleving alsook binnen het politiek spectrum. Obed Kanape (ABOP) is net als Parmessar van mening dat de jonge generatie van het parlement de invloed van Rathipal mag meenemen. “Mijn eigen observatie zegt me dat hij iemand is die vanuit de rust wist te opereren en veel teweeg heeft gebracht in de Surinaamse politiek.”

Ronny Asabina van de BEP zei Rathipal te hebben leren kennen zowel als DNA-collega als collega-Staatsraadslid. “Als iemand die heel gedisciplineerd en toegewijd was aan zijn werk. Hij straalde rust uit.”

Volgens VHP-partijlid Asis Gajadien hebben rust, discipline en toewijding ervoor gezorgd dat Rathipal alle geledingen van de VHP doorlopen heeft. “Hij is hiermee zeker een voorbeeldfiguur geweest”, aldus Gajadien, die ook Rathipal’s verdiensten als leerkracht en jurist benoemde.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 10,845