Actueel

Dringende aanpak vereist voor gezondheidsrisico’s kwiksporen

De cijfers liegen er niet om als het gaat over kwik en de gevolgen ervan. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid bevestigde dit tegenover de media. Uit een onderzoek van professor Maureen Lichtveld en andere deskundigen is gebleken dat vrouwen en kinderen te kampen hebben met kwik in hun systemen. De blootstelling aan kwik komt niet alleen voor in gebieden waar goud wordt ontgonnen, maar ook in Paramaribo en Wanica vindt er een hoge mate van blootstelling plaats in gasvorm.

Er is uitgebreid onderzoek verricht naar de consequenties van het gebruik van kwik. Al ruim vijftien jaar wordt op diverse manieren aandacht gevraagd voor het vraagstuk rondom kwik. Een bekend project dat ten uitvoer werd gebracht, was de ‘No Kwik’ campagne in 2008. Hierbij waren verschillende bedrijven en organisaties betrokken met als doel de gemeenschap bewust te maken van de gevolgen van kwik.

De monsters die door het deskundige team bij individuen zijn afgenomen, onthulden kwiksporen in lichaamsdelen zoals nagels, haar en kledingstukken. Dit werd bevestigd door een recent onderzoek uitgevoerd door professor Lichtveld, waarbij eerdere studies vergelijkbare resultaten aantoonden.

Bij pasgeborenen en zwangere vrouwen zijn eveneens de gevolgen van kwiksporen waarneembaar. Dit betreft een uiterst urgente gezondheidssituatie die een allesomvattende aanpak vergt. In dit kader heeft er overleg plaatsgevonden met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen om te bekijken hoe er kan worden overgestapt naar een milieuvriendelijke vorm van goudwinning, ter vervanging van het gebruik van kwik.

Er dienen alternatieve methoden te worden overwogen voor de winning van goud die zowel het milieu als onze gezondheid niet schaden. Minister Ramadhin verklaarde dat het Nimos-rapport over kwikdamp in de districten Wanica en Paramaribo verontrustende resultaten liet zien.

Ondanks het ontbreken van goudwinning in Paramaribo en Wanica, blijven we blootgesteld aan kwikdamp, met mogelijke ernstige gevolgen op lange termijn, zoals geboorteafwijkingen bij kinderen en een verhoogd risico op miskramen bij zwangere vrouwen. Het is van essentieel belang om snel actie te ondernemen om kwik volledig uit te faseren.

Binnenkort zal er een samenwerkingsovereenkomst getekend worden met de minister van Volksgezondheid van Frankrijk, waarbij gezamenlijk gewerkt zal worden aan de aanpak van het gebruik van kwik langs de Marowijnerivier in het oosten van Suriname. Volgens de minister hebben wij niet voldoende expertise in het land om dit vraagstuk op te lossen.

Frankrijk heeft daarvoor veel meer expertise om ons te kunnen helpen met het uitfaseren van kwik, vandaar dat dit land ook benaderd is. Ook andere zaken zullen besproken worden met de minister van Frankrijk. Er zal verder gewerkt moeten worden om het gebruik van kwik te beperken, ondanks dat het illegaal het land binnenkomt.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 11,220