Sport

Robinhood groepswinnaar en stap dichterbij Concacaf Champions Cup

Er is nog werk aan de winkel, maar Robinhood is een stap dichterbij kwalificatie voor de Concacaf Champions League. De rood-groenen wezen gisteravond in het Franklin Essed stadion Atlético Pantoja met 3-1 terug en eindigden zodoende als koploper van poule B van de Caribbean Cup.

Robinhood begon de avond als nummer twee in de groep achter Harbour View, maar doordat de Jamaicaanse club zijn laatste partij tegen Cibao uit de Dominicaanse Republiek met 2-1 verloor wisselden de twee clubs aan het einde van de avond van positie.

Heel veel maakt het niet uit, want zowel de koploper als de nummer twee kwalificeert zich voor de halve finale. Het verschil is dat de poulewinnaars het tweede duel van de tweeluik in de halve finale thuis spelen. Behalve Robinhood en Harbour View hebben ook Cavalier uit Jamaica en Moca uit de Dominicaanse Republiek zich geplaatst voor de halve finale.

Intussen zijn ook de speeldata min of meer bekend. De heenwedstrijden worden tussen 24 en 26 oktober afgewerkt en de returns tussen 31 oktober en 2 november. Robinhood gaat eerst op bezoek bij Moca en krijgt de Dominicaanse club daarna op bezoek in het Franklin Essed stadion. Cavaliers en Harbour View zullen beide duels in Independence Park in Kingston afwerken.

Concacaf Champions Cup
De vier teams zullen strijd leveren om de Caribbean Cup-titel en drie plekken in de Concacaf Champions Cup, voorheen de Concacaf Champions League. De kampioen van de Caribbean Cup bereikt meteen de achtste finale van de Champions Cup, terwijl de semi-kampioen en demi-kampioen in de groepsfase terechtkomen.

Intussen hebben 17 clubs zich reeds gekwalificeerd voor dat toernooi, waaronder het Inter Miami van stervoetballer Lionel Messi. Aan de Concacaf Champions Cup die volgend jaar wordt afgewerkt nemen in totaal 27 teams deel.

Indien Robinhood zich weet te plaatsen voor dat toernooi zal het niet de eerste keer zijn dat een Surinaamse club eraan deelneemt. Transvaal en Robinhood waren in de jaren zeventig en tachtig vaste gasten op de Concacaf Champions League. Transvaal is tot nog toe de enige Surinaamse club die dat toernooi won (in 1973 en 1981), terwijl Robinhood vijf keer semi-kampioen werd (1972, 1976, 1977, 1982 en 1983).

Transvaal en Prakash waren in 1996 de laatste Surinaamse teams die aan de Concacaf Champions Cup deelnamen. Het betrof toen het oud format. Sinds de introductie van de nieuwe opzet in 2009 is het nog geen enkele Surinaamse club gelukt zich voor de Champions Cup te plaatsen.

Comeback
Robinhood kan de eerste worden en bewees dat tot zover in de Caribbean Cup. In de groepsfase won het team van coach Roberto Gödeken drie van de vier wedstrijden, inclusief de zege op Atlético Pantoja gisteren. De rood-groenen moesten zich weliswaar vanuit een achterstand vechten naar de overwinning.

Door een fout van de voor de rest uitstekend keepende doelman Jonathan Fonkel kwam Pantoja in de twintigste minuut op voorsprong. Fonkel liet een ogenschijnlijk onschuldig afstandsschot los en beging vervolgens een overtreding op een speler van Pantoja die uit de rebound probeerde te scoren. Arbiter Ricangel de Leça uit Aruba wees onverbiddelijk naar de witte stip.

De penalty die volgde werd verzilverd door Francisco Ortega, die zag hoe Fonkel tevergeefs nog net de bal raakte met zijn vingertoppen. Voor de rust werd er niet meer gescoord, maar na de pauze tapte Robinhood uit een ander vaatje met drie doelpunten als gevolg.

De gelijkmaker in de 57ste minuut was er eentje om in te lijsten: aanvoerder Jamilhio Rigters die tot dat moment een matige wedstrijd speelde dribbelde vanuit rechts naar binnen en haalde vanaf de rand van het strafschopgebied keihard uit met het linkerbeen. Doelman Mario Marte had geen schijn van kans.

Pantoja die nog een theoretische kans had op kwalificatie voor de halve finale, probeerde na het tegendoelpunt terug te komen in de wedstrijd, maar schoot zichzelf in het been met een rechtstreekse rode kaart voor Wilman Modesta. De middenvelder ging bij een overtreding hard door op Robinhood-spelmaker Carlos Da Silva en werd terstond naar de kleedkamers gestuurd.

De rood-groenen profiteerden van de numerieke minderheid van Pantoja en drukten dat uit in doelpunten in de 75ste en 82ste minuut. Het was eerst Renske Adipi die na een goed ingestudeerde vrije trap van Rigters raak schoot van net buiten het strafschopgebied waarna Shaquille Cairo op aangeven van Rigters de eindscore op het bord zette.

Voor Cairo was het al het vijfde doelpunt in vier wedstrijden in de Caribbean Cup. De goaltjesdief staat momenteel tweede op de topscorerslijst achter Shaniel Thomas van Cavalier (7).

What's your reaction?

Related Posts

1 of 10,838