“Het is leuk dat de president zichzelf op de borst klopt. Maar het beleid dat gevoerd is tot nu toe is allesbehalve succesvol.” Zo reageert econoom Winston Ramautarsing in gesprek met Suriname Herald op de verklaring van president Chan Santokhi over de positieve review en daarmee gepaard gaande derde tranche van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF).
“Wij hebben laten zien wat leiderschap, bestuur op basis van een serieus programma, hervormingen en stabiliteit met zich meebrengen. Het vertrouwen in Suriname is internationaal hersteld. Bovendien is er een sterk fundament gelegd voor duurzame ontwikkeling van ons land. Ik feliciteer de totale samenleving,” sprak het staatshoofd eerder deze week.
Ramautarsing meent echter dat het volk constant wordt belogen en bedrogen. “Als je liegt, moet je consequent liegen, zodat mensen erin gaan geloven. Op een gegeven moment geloof je zelf in de leugens,” reageert de econoom op uitspraken van de president dat het goed gaat met de economie. “Hij probeert de indruk te wekken dat hij op de goede weg is. Echter geeft de realiteit een ander beeld. Waar je ook gaat, voel je dat het steeds erger wordt.”
President Santokhi heeft aangegeven, dat het IMF heel positief is over Suriname. Zo zou de financiële instelling de moed en vastberadenheid van zowel de regering als het volk hebben geprezen om de genomen maatregelen te ondersteunen. Echter heeft het IMF volgens Ramautarsing ook gewezen op belangrijke zaken die aangepakt moeten worden, waaronder de corruptie. “Dat wordt niet aangegeven in de verklaring van de president, terwijl dat ook in de rapporten van het IMF staat.”
“Het IMF zegt met diplomatieke formuleringen, los van de complimenten aan de regering, dat Suriname aan beleidsdiscipline, structurele hervorming en capaciteitsopbouw moet werken en de corruptie moet aanpakken. Ze weten maar al te goed dat er door deze regering geen enkele maatregel tegen corruptie wordt getroffen,” zegt Ramautarsing.
De econoom geeft aan nooit eerder zoveel corruptie, vriendjespolitiek en regelarij te hebben meegemaakt in het bestuur van het land. Hij zegt dat het leuk is dat de president zichzelf op de borst klopt. “Als Santokhi naar de resultaten zou moeten kijken, zou hij moeten huilen. Maar hij moest iets zeggen,” stelt Ramautarsing.