Actueel

Bee ziet oliedollars als laatste kans voor Suriname

Ofschoon velen de polonaise willen lopen met de nog te verdienen miljarden dollars uit de offshore oliewinning, is het van belang een duidelijk raamwerk te hebben. Dit raamwerk moet aangeven hoe om te gaan met de inkomsten uit de sector. De welbekende oliedollars worden door de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee, gezien als de laatste kans om Suriname naar grotere hoogten te stuwen.

Bee is van mening dat het raamwerk spoedig moet komen waarin een strategisch ontwikkelingsplan is opgenomen. Het moet duidelijk zijn wat de middellange en langetermijnvisie zal zijn ten aanzien van het beheer van de inkomsten. De parlementsvoorzitter pleit voor een onafhankelijk instituut dat in de toekomst de gelden goed gaat beheren.

Bee vindt dat politieke partijen niet aan de macht kunnen komen en doen wat ze willen. Het parlement heeft daarin een rol te vervullen door met sterke wetgeving te komen, stelt de assembleevoorzitter. Dit moet wel in samenspraak met de regering, Staatsolie, vakbeweging en overige maatschappelijke organisaties.

Iedereen moet weten hoe Suriname er over 20 tot 30 jaar uitziet. “Ongeacht welke regering komt, er moet een framework zijn waarbinnen wij het land gaan ontwikkelen,” aldus Bee tegenover ABC Radio.

Zodra de Final Investment Decision (FID) door TotalEnergies en APA Corporation het komende jaar wordt bekendgemaakt, moet het duidelijk zijn welke weg Suriname opgaat ten aanzien van de ontwikkeling van de sector. Tussen nu en eind 2024 moet het raamwerk waar Bee het over heeft een feit zijn.

What's your reaction?

Related Posts

1 of 10,709